HOE HET BEGON
Vier generaties terug, eind 1700 startte er een bakkerij in Vinkeveen, provincie Utrecht. Deze bakker bakte, net als alle andere bakkers in deze tijd broden met natuurlijke gisten. Met het laatste beetje bier uit het vat van de kroeg om de hoek, een stuk overgebleven deeg van de vorige dag of een zelfgemaakte vorm van natuurlijke gisten: desem. Een mengsel van water een meel wat tijdens fermentatie allerlei gisten, enzymen en bacteriën tot leven wekt. Twee generaties later nam familie de Haan de bakkerij over en zorgde ervoor dat zelfs dementerende mensen in het bejaarde tehuis vandaag de dag nog steeds over de bakkerij kunnen vertellen.
Helaas stopte de bakkerij in 1989, het jaar dat ik geboren werd. De bakkerij zelf heb ik dan niet meegekregen, maar wel de eindeloze verhalen van familie en dorpsgenoten over hoe opa en oma brood aan de man brachten. Wat ik ook heb meegekregen is z'n eigenwijsheid om alles zelf te willen maken en een aantal mooie spullen die nu in de bakkerij hangen of worden gebruikt: zijn diploma's, z'n deegroller en tal van foto's...
NIEUWE START
Naast het kinderwerk en eigen fotografiebedrijf, begon ik in 2016 ook met brood bakken. Brood van water, meel en zout. Oftewel: desembrood. Ik ben gefascineerd geraakt door de eenvoud aan ingrediënten en tegelijkertijd de complexiteit van het proces. Er is niet één manier hoe brood tot brood gemaakt wordt. Het is een proces dat om sturing, aandacht en tijd vraagt.
Zo ben ik naast mijn eigen thuisbakkerij, die al heel snel uit de grond kwam, bij verschillende bakkerijen en restaurants gaan werken en heb ik het kinderwerk al vrij snel achter me gelaten. Zo ben ik gestart bij Jorisbrood, en verder gaan ontwikkelen en ondersteunen bij Broeibakkerij (nu Lavett), Elsenburg & Sebastiani en bij Ivo's Bread & Pizza.
Daarbij heb ik de houtgestookte ovens warm gehouden en véél pizza's gebakken bij PizzaCafé Desem, LaRocca, en bij Kruim Natuurbrood, waar m'n liefde voor desempizza's, vuur en goede ingrediënten alleen maar meer aangewakkerd is. Én als bonus een bak aan horeca-ervaring opgedaan heb waar ik nu nog steeds profijt van heb.
VISIE
In al die jaren is 1 ding zeker geworden; goed eten moet gedeeld worden. Dit kenmerkt zich door, naast smaak, ook bij te dragen aan een gezonde planeet. Dat betekent voor mij zoveel mogelijk grondstoffen gebruiken die gezonde grond stimuleert voor natuur, dier en mens. Daarom werk ik graag samen met akkerbouwers en molenaars die ditzelfde voor ogen hebben. Het verhaal achter de ingrediënten moet transparant zijn en verteld worden, maar mag door de kwaliteit ook vanzelfsprekend zijn.
Eten, net als alles wat goed is, is wat mensen samen brengt, en dat doe ik graag; die brug slaan tussen mensen en het mooie wat de natuur te geven heeft.